Arti Delflandiae
Kunst van Midden-Delfland

Recente projecten

ODE AAN MIDDEN-DELFLAND

Ook in 2022 en 2023 brengen kunstenaars, cultuurorganisaties, bewoners en bezoekers een Ode aan Midden-Delfland. Deze ode is en gezamenlijk initiatief van deelnemers aan Cultuurplatform Midden-Delfland. Samen vertellen we de verhalen van het bijzondere landschap van Midden-Delfland. Er zijn activiteiten in en rond alle vier de kernen: Den Hoorn, Maasland, Schipluiden en 't Woudt. Wees welkom en beleef het landschap van Midden-Delfland! Zie voor meer informatie en de actuele agenda de website

Dirk den Hoed


SuperPlie Land Art in de Kerk

SuperPlie is de titel van een eigentijds kunstwerk. Als Land Art object in de Oude Kerk van Maasland zorgt het voor vervreemding en verwondering (afgelopen zomer te zien). De Rotterdamse kunstenaar Marcel Koeleman maakte een gelaagd kunstwerk, uitgevoerd in aluminium. Het werk verwijst naar drie markante perioden uit de geschiedenis van het landschap en het kerkgebouw. Gaande dit ontwikkelingsproces ontstond de wens en uitdaging om de gelaagdheid van de 'beeldsculptuur' ook weer te geven in een 'klanksculptuur'. 

Componist Boudewijn Ruigrok heeft deze inspiratie opgepakt en vertaald in een muziekstuk voor orgel en drie stemmen. Op 21 augustus is een feestelijke presentatie van SuperPlie gegeven waarbij de muzieksculptuur live is uitgevoerd door Reinier Kroos, organist van de Oude Kerk, Zinzi Frohwein, sopraan, Marlies Ruigrok, mezzosopraan, Boudewijn Ruigrok, tenor en componist. Klik hier voor een opname van deze exclusieve uitvoering.

'De lagen' klanksculptuur SuperPlie, tekst en muziek: Boudewijn Ruigrok.


Stilleven uit Midden-Delfland

  De foto-serie 'Stillevens uit Midden-Delfland' vertelt het verhaal van de rijkdom, schoonheid en kwaliteit van het voedselaanbod uit het landschap van Midden-Delfland. Om dit te verbeelden maakt fotograaf Fleur Halkema  haar foto's in de stijl van de stillevens uit de Gouden Eeuw. De serie van zeven 'Stillevens uit Midden-Delflabd' waren afgelopen zomer te zien in De Oude Kerk Maasland.

Geïnspireerd op de stillevens verzorgde Lydia van der kieft van CULIflair twee kookworkshops. De deelnemers gingen daarbij aan de slag met producten van boeren, tuinders en voedselmakers uit Midden-Delfland. Door zelf te koken groeide bij de deelnemers het besef van herkomst van het voedsel en daarmee de eigen 'keuzeverantwoordelijkheid' op het vlak van duurzaamheid, biodiversiteit en dierenwelzijn. 


Het landschap door eigen ogen

Sjaak van Houten

Met deze titel verbeelden amateurschilders, -fotografen van Fotoclub Maasland en leerlingen van basisschool Aloysius hun eigen verhaal van het landschap van Midden-Delfland. Werken van de fotoclub waren afgelopen zomer te zien in de Oude Kerk Maasland. De schilderijen waren te zien in Tavenu als onderdeel van de expositie 'Ode aan het landschap van Maasland'.

De Kinderen kregen in een workshop 'tips and tricks' va Sjaak van Houten voor hoe zij met smartphone of camera een mooie en interessante foto kunnen maken. De foto's zijn tot en met maart 2022 te zien zijn in De Singelhof, Hofsingel 28, 3155 AL Maasland (met voorbehoud van Corona maatregelen). U kunt de foto's ook bewonderen op de website van Ode aan midden-Delfland

klik om naar de virtuele expositie te gaan


Kleinkunst in de Polder

Zangeres en kleinkunstenaar Marlies Ruigrok maakte in Corona tijd haar programma 'We gaan deze zomer lekker nergens naartoe'. Een ode aan het leven, de liefde en het landschap, dichtbij in eigen streek. 

Samen met gitarist Andreas Suntrop trad zij op in alle vier de kernen van Midden-Delfland. Met uiteenlopende lokaties - van de weilanden rond Maasland, een stal in 't Woudt, een kunstmatig eilandje in Den Hoorn tot een oude tuinbouwkas in Schipluiden - was dit een mooie rode draad in Ode aan Midden-Delfland. 

Arti Delflandiae

'Kunst geeft de kaders om ons landschap te begrijpen en kunst geeft inspiratie aan ontwerpers!' (Adriaan Geuze, landschapsarchitect)








Doel en Ambitie

Stichting Arti Delfandiae, opgericht in 2000, is actief met kunst- en cultuuractiviteiten in Midden-Dellfland.

 'Arti Delflandiae wil door het organiseren van culturele en creatieve activiteiten de aandacht vestigen op de kwaliteit van het oorspronkelijke landschap van Midden-Delfland en daarmee bijdragen aan een duurzame waardering en ontwikkeling van het landschap.' Uit: Statuten Stichting Arti Delflandiae. 

Arti Delflandiae wil met kunst het verhaal van het landschap van Midden-Delfland vertellen. Actuele thema's zijn: voedsel, trekvaartroute, innovatie. 

Naar boven ^

Contact

Bent u geïnteresseerd in onze projecten, in samenwerking of wilt u weten wat Arti Delflandiae voor uw organisatie of project kan betekenen? U bent van harte welkom om contact met ons op te nemen. 

Lopende en afgeronde projecten

Eigen projecten

Van Doek naar Werkelijkheid en Verbeelding!

Paulus Potter, De Stier | foto koeien in Delftse Hout: Fleur Halkema





De Stier van Paulus zou je tegen kunnen komen in een weiland van Midden-Delfland. Schilderijen uit de Haagse School zijn letterlijk te vinden in het landschap van Midden-DelflandVan Doek naar Werkelijkheid en Verbeelding! geeft betekenis aan het landschap van Midden-Delfland. Dit vergroot en geeft een andere dimensie aan de beleving en biedt inspiratie bij innovatie- en transitie-opgaven.

Stillevens uit Midden-Delfland

Zie voor project informatie de webpagina Stillevens uit Midden-Delfland

Naar boven ^

Landschap en Natuur van Midden-Delfland

 In een samenwerking van World Art Delft en Arti Delflandiae hebben wij najaar en winter 2019 het project 'Landschap en Natuur van Midden-Delfland' uitgevoerd. Meer dan 500 leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs van Delft en Midden-Delfland hebben meegedaan. Doel van het project was de kinderen en jongeren te laten ervaren wat de betekenis en waarden van landschap en natuur is. Aanleiding waren de expositie 'Landschap b r e e d u i t' en de beeldentuin 'Hortus Oculus' - speciaal voor mensen met een visuele beperking - bij WAD.






Door de combinatie van fysiek het landschap en de natuur in gaan en kunst bekijken, laten we het landschap spreken. Hoe is het land in de historie gebruikt wat kunnen wij ontdekken en leren van archeologische vondsten en het werk van kunstenaars? Hoe gebruikten de eerste bewoners het land en hoe is het nu gesteld met de bewoners die het in gebruik hebben? Hoe zag het landschap eruit in de tijd van onze grootouders? Hoe ziet het landschap eruit in de generatie na ons? 

De leerlingen hebben in workshops met een kunstenaar ook hun eigen kunstwerk gemaakt en hun verhaal van het landschap verteld. Dit geeft begrip voor de waarde van natuur en landschap en geeft verdieping. Kinderen begrijpen hierdoor goed dat wat ze doen invloed heeft op de natuur. En dat ze daarom verantwoordelijkheid hebben en moeten zorgen voor de natuur.

Dit project is medegefinancierd met donaties van Prins Bernhard Cultuurfonds ZHFonds 1818 en Stichting Hulp aan Delftse JongerenVrienden van WAD en Art Centre Delft.

Naar boven ^



Samenwerking met derden

Arti Delflandiae werkt ook samen met andere partijen. Tevens leveren wij ondersteuning bij creatieve conceptontwikkeling, productie en fondsenwerving.

Arti Delflandiae levert een bijdrage aan: 'Jongkind Onderweg', een project van The Art Foundation Maassluis in het kader van de Erfgoedlijn Trekvaartroutes Zuid-Holland.


Voor De Dorpskerk Schipluiden verzorgt Arti Delflandiae de publiciteit met onder andere affiches, billboards, flyers en de website dorpskerkschipluiden.nl Arti Delflandiae ondersteunt de Dorpskerk Schipluiden ook bij programering en productie van activiteiten in de historische kerk. 

Van 2015 tot 2017 was Flip van der Eijk van Arti Delflandiae projectleider cultuurimpuls voor de gemeente Midden-Delfland. In die periode produceerde hij onder andere: 

Foto-expositie 'De Koe' van De Mix-fotoprojecten, met werk van Cas Oorthuys en Hans van der Meer in samenwerking met World Art Delft. 

Cas Oorthuyd, De Koe


En het Land Art project 'Human Memory' van de Japanse kunstenaar Kouji Ohno, in samenwerking met Land Art Delft. Download hier de Stand-Land Land Art fietsroute, gemaakt bij gelegenheid van de onthulling van het kunstwerk.

Human Memory, Kouji Ohno, foto: Flip van der Eijk

Naar boven ^